Yalıtım Boyası Nedir? Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

İzolasyon boyaları binayı ses, ısı ve sudan koruyan malzemelerdir. Binanızın daha sağlam olmasını sağlamanın yanı sıra, dış etkenlerden koruyarak daha rahat bir şekilde evinizde yaşamaya yardımcı olur.
02-10-2023
Dakika
Yalıtım Boyası Nedir? Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Yalıtım Boyası Nedir? Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

İzolasyon boyaları binayı ses, ısı ve sudan koruyan malzemelerdir. Binanızın daha sağlam olmasını sağlamanın yanı sıra, dış etkenlerden koruyarak daha rahat bir şekilde evinizde yaşamaya yardımcı olur. Yalıtım boyaları farklı kimyasal bileşenlerden oluşmakla beraber, seramik maddenin yalıtkanlarını içerir. Su yalıtım boyası, diğer izolasyon için kullanılan malzemelerden daha üst özelliklere sahiptir. Su izolasyon boyası sürülen zeminde kuruduğu zaman elastik geçirimi olmayan hale gelir. Tavan, zemin veya duvar gibi her türlü zemine uygulayabilirsiniz. Uzun ömürlü bir izolasyon malzemesi olmasının yanı sıra, renklendirilebilir özelliğe sahiptir.

 

Su yalıtımı yağmur suyu, zeminin sebep olduğu nemi ve suyu gibi bütün su kaynaklarına karşı binaların suya dayanıklı ve su geçirmez hale getirilmesini sağlar. Su izolasyonu sayesinde yapınız suya karşı direnç sağlayarak sudan etkilenmez. Binalarda kullanılan su yalıtımı, suyun yüzeylerden geçmesine engel olarak temelin, çatının, duvarın ve diğer binanızda kullanılan yapı malzemelerinin üzerinde bir set oluşturur. Yalıtım boyası sayesinde yapınızın yüzeyleri suya dayanıklı olarak daha güçlü hale gelir ya da tamamen su geçirmez binalara dönüşür. Su sızdırmazlık boyasının malzemeleri uygulanacak yüzeye göre çeşitlilik gösterir.

 

      Çimento esaslı izolasyon malzemeleri,

      Bitümlü kaplama yalıtım malzemeleri,

      Poliüretan esaslı izolasyon malzemeleri,

      Akrilik esaslı yalıtım malzemeleridir.

 

Çimento esaslı su yalıtım boyası iç ve dış mekanlarda kullanılır. Yüzme havuzu, banyo, tuvalet gibi ıslaklık hacmi yüksek olan alanlarda, istinat duvarları, asansörler, metro istasyonları ve tünellerde uygulanabilir. Güçlü yapışma direncine sahiptir. Beton ve duvar yüzeylerinde etkili sonuç verir.

 

Bitümlü kaplamalar en çok şapın altında kaldığı bölgelerde kullanılır. Tek ya da iki bileşenli olarak çeşitleri bulunur. Su sızdırmazlık boyası olarak kullanımın yanı sıra, esnek koruyucu kaplama amacıyla da yüzeylere uygulayabilirsiniz. Özellikle beton temellerde daha etkili bir sonuç alabilirsiniz.

 

Poliüretan esaslı malzemeler daha çok dış cephe su yalıtım boyası olarak kullanılır. Beton yüzeye fırça yardımıyla sürerek ya da püskürtme yöntemi ile uygulayabilirsiniz. Binanızın dıştan temel yalıtımında, teras veya bahçenizde, otoparkta kullanabilirsiniz. UV ışınlarına dayanıklı ya da dayanıksız olarak iki çeşidi bulunur. Poliüretan esaslı malzemeyi kullanmadan evvel yüzeye astar uygularsanız daha etkili sonuç alabilirsiniz.

 

Akrilik esaslı malzemeleri de poliüretan esaslı malzemeler gibi yüzeye rulo fırça yardımıyla veya püskürterek uygulayabilirsiniz ve yüzeye uygulamadan önce astar atmanız daha iyi bir sonuç almanızı sağlar. Akrilik esaslı malzemeler homojen karışıma ve elastikiyete sahiptir. Çatı ve teraslara, temel altı yapılara, bodrumlara, köprü güvertelerine uygulayabilirsiniz. Çatı, teras ve balkonlarınızda sızıntı ile oluşan veya UV ışınlarının sebep olduğu olumsuz etkilere karşı kullanabilirsiniz.

 

Sıvı yalıtım boyasının yanı sıra, membranlar da izolasyon amacıyla yapılarda kullanılır. Su ile devamlı temas halinde olan yüzeylerin alt veya üst bölümlerine su geçişinin engellenmesi için uygulanır. Membranın da yalıtım boyası gibi farklı malzemelerden üretilen çeşitleri bulunur.

 

      Bitümlü Membran: Polyester malzemeyle güçlendirilmiş ve içeriğindeki kauçuk sayesinde esnek yapıya sahip bir membran çeşididir.

      PVC Membran Kaplama: PVC’nin yanı sıra, içeriğinde UV emiciler de yer alır.

      TPO Membran Kaplama: Çevre dostudur ve yansıtıcı özelliği bulunur.

      EPDM Membran Kaplama: UV ışınlarına karşı dayanıklı bir diğer membran çeşididir.

Su Yalıtım Boyası Nasıl Uygulanır?

Zemine sıvı yalıtım boyası uygulamadan önce yüzeyi her türlü toz ve kirden arındırmalısınız. Bir sonraki adımda zemine astar uygulayın. Bir boya silindiri ya da fırçayı kullanarak, astarı eşit olarak yayın. Arka köşeden başlayarak önce duvarların etrafında çalışmanız daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Astarın kuruduğundan emin olun. Daha sonra çatlakları da doldurmaya başlayabilirsiniz. Silikon kullanmak, zemin ve duvar arasındaki boşluğu ve zeminde bulunan diğer çatlakları kapatmanızı sağlar. Böylece zeminin su geçirmez hale gelmesini ve nemi çeken çatlak ya da boşluklardan arınmayı sağlarsınız. Silikon ve boyanın tamamen kuruması için bir gün bekleyin, kuruduktan sonra ise su geçirmez yalıtım boyasını iki kat halinde zemine uygulayabilirsiniz.

 

Temele de su izolasyonu yapmak oldukça önemlidir. Çünkü bir yapının temeli henüz binanın yapılmasından itibaren devamlı olarak su sızıntılarına maruz kalır. Temele iç cephe su yalıtım boyasını uygulamadan evvel, tamir gerektiren bölgelerin tamirat işlemleri tamamlanmalıdır. Daha sonra yüzeyin tozdan arındırılması gerekir. Temizlik aşaması tamamlandıktan sonra yüzeyin tamamen kurumasını beklemelisiniz. Yüzeyin kuru olması için yeraltı suyu çeşitli yöntemlerle taban seviyesinin altına indirilmelidir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra zemine yalıtım uygulaması ile aynı aşamalarda su yalıtımını uygulayabilirsiniz.

 

Çatınızın yağmura karşı su sızdırmaz hale gelmesi için de dam izolasyonu yapabilirsiniz. Çatı izolasyonu ile beraber terasınızı da yalıtabilirsiniz. Teras ve çatılarda yalıtım boyasını kılcal çatlaklardan akıtarak, yani betonun içerisini doldurarak uygulayabilirsiniz. Kılcal çatlakları doldurduktan sonra bir gün kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra rulo fırça yardımıyla son katı uygulayarak su yalıtımını tamamlayabilirsiniz.

Çatı için elyaflı kaplama malzemesine, temelde ve zeminlerde kullanabileceğiniz çimento ya da bitümlü kaplama gibi farklı malzemelerden oluşan şeffaf su yalıtım boyasına ve membranlara Polisan güvencesiyle sahip olabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.