Boya Yaparken Hangi Malzemeler Kullanılır?

Boya duvarlarda olduğu gibi pek çok yüzeyin ve eşyanın da değiştirilmesine gerek kalmadan yenilenmesini sağlar. Boyanın kullanım alanı oldukça geniş olduğundan boya malzemeleri de buna uygun olarak seçilmelidir. Dekorasyonunuzu yenilemek istediğinizde işe boya yaparak başlamak isteyebilirsiniz. Boyayı yüksek efor harcamadan yapabilmeniz için doğru malzeme seçmeye dikkat etmelisiniz. Boya profesyoneli olmasanız da bu yazımızda verdiğimiz bilgilerden yararlanarak malzeme seçimini doğru ürünlerle yapabilirsiniz.
15-05-2024
Dakika
Boya Yaparken Hangi Malzemeler Kullanılır?

Boya Yaparken Ne Lazım?

İlk kez boya yapacak olan kişilerin en çok merak ettikleri konular arasında boya yaparken nelerin gerektiği yer alır. Boya badana yaparken kullanılan şeyler gibi farklı ürünlerin boyanması sırasında aynı malzemeleri kullanmanız da mümkün olmayabilir. Boya fırça ve rulo ile yapılır, her defasında ve her yüzeyde aynı ruloyu fırçayı kullanabilirim düşüncesi kesinlikle doğru değildir. Aksine duvar boyanırken dahi normal fırçanın yanında kestirme fırçası da kullanılması gerekir. Bu şekilde boyanın hiçbir nokta açık kalmayacak şekilde yapılması mümkün olur. Boyayı hangi yüzeyin üzerine uygularsanız uygulayın şu malzemelere sahip olmanız gerekir:

·        Koruyucu örtü

·        Rulo, fırça

·        Kestirme fırçası

Koruyucu Örtü

Boya profesyonellerinin dahi boyanın yere damlamaması ve kirlilik oluşturmaması için mutlaka koruyucu örtü kullandıkları görülür. Boya badana malzemeleri arasında koruyucu örtü kesinlikle yer almalıdır. Zeminin kirlenmemesi için boya öncesi boş oda zeminine serilir. Odada eşyalar bulunması halinde eşyaların üzerine de koruyucu örtünün mutlaka örtülmesi gerekir.

Koruyucu örtü kullandığınızda boyama işleminden sonra yere ve eşyaların üzerine damlayan boyaları temizlemek için zaman kaybı yaşamanıza gerek kalmaz. Koruyucu örtüler tek kullanımlık olarak tasarlanmıştır. Boyanın tamamlanmasının ardından örtü toplanarak atılabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta koruyucu örtüyü boyama işlemi bitmeden toplamamanız gerektiğidir. Koruyucu örtüyü duvar ve tavanları boyarken olduğu gibi aynı zamanda ahşap mobilyalarınızı boyarken de altlarına serebilirsiniz. Ahşap boya malzemeleri alışverişinizde de bu ürün mutlaka yer almalıdır.

 

Kağıt Bant (Maskeleme Bandı)

Kağıt bant duvar boya malzemeleri arasında önemli bir yer tutar. Bu ürünün amacı boyanan yüzeyin yanında bulunan diğer bir yüzeyin boyadan etkilenmesinin önüne geçmektir. Aynı zamanda iki renk boya yapılacak yerlerde iki rengin bir çizgi halinde yapılabilmesi kağıt bant kullanılarak mümkün olur. Boya badana yaparken kapı kolu, pencere pervazı, kartonpiyer, süpürgeliklerin koruma altına alınması gerekir.

Bantla kapatılacak olan alanın genişliğine bağlı olarak 24 mm, 36 mm, 48 mm genişliğinde olan bantlar arasından seçimler yapılabilir. Bant kullanarak boyanın istenmeyen yüzeylere temas etmesinin önüne geçebilirsiniz ayrıca boya temas ettiği için yüzeylerin aşınmasının ve zarar görmesinin önüne geçebilirsiniz.

Rulo Fırça

Hırdavat malzemeleri arasında rulo fırça önemli bir yer tutar. Boyanın ana malzemeleri arasında rulo ve fırça bulunur. Rulo fırça alırken dikkat etmeniz gereken nokta boyanın cinsi olmalıdır. Örneğin su bazlı boya ile yağlı boya için kullanılacak fırça farklı özelliklere sahiptir. Rulo özellikle boya badana yaparken boyanın etrafa sıçramasının önüne geçmesi için tercih edilir.

Yağlı boya malzemeleri arasında da rulo ve fırça yer alır. Yağlı boya için kullandığınız fırçaları işiniz bittiğinde mutlaka sentetik temizleme maddesi ile hemen temizlemelisiniz. Geniş yüzeyler için ruloyu tercih ederken daha ince yüzeylerde ise uygun kalınlıkta fırça alabilirsiniz. Doğru fırça seçimi ile boyayı izler olmadan ve homojen bir yayılım ile uygulamanız mümkün olur.



Kestirme Fırça

Duvar boya malzemeleri arasında kestirme fırça olmazsa olmaz ürünler arasında yer alır. Sizin de bildiğiniz gibi tavan ve duvarların renkleri birbiri ile aynı olmaz ya da dekorasyonda fark yaratmak isteyen kişiler iki duvarı farklı renklerde boyayabiliyorlar. Aynı zamanda süpürgelik, kartonpiyer, ışık bandı gibi birleşim noktalarında boyanın hatasız yapılması için kestirme fırça kullanılması gerekir.

Nalbur malzemeleri diğer bir deyişle boya malzemelerinin kalitesi, yapılacak boyadan alınacak verimin kalitesinde etkili olur. Boya gibi fırça, rulo, koruyucu örtü, kağıt bant gibi malzemeleri de Polisan üretir. Polisan’ın kaliteli ürünlerini tercih ettiğiniz takdirde boyayı yaparken yüksek efor harcamanıza gerek kalmaz. Evinizin boyasını ve eskiyen, aşınan eşyaları yenilemek için gerekli malzemeleri Polisan’ın kaliteli ürünleri arasından seçebilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.