Ahşap Boyama Hataları Nelerdir ve Nasıl Önlenir?

Ahşap Boyama Hataları Nelerdir ve Nasıl Önlenir? Ahşap boyama yaparak evinizde bulunan mobilyalarınızı yenilemeniz mümkün. Boyası çizilen, eskiyen mobilyalarınız olduğunda bunları değiştirmek yüksek maliyetler ile karşılaşmanıza neden olabilir. Uygun maliyetle ahşap mobilyalarınızı yenilemek için boyamak yeterli olur. Ahşap boyama yapmak için deneyimli olmaya gerek yoktur. Bazı noktalara dikkat edildiği takdirde profesyonel boyacı gibi boyanın yapılması mümkündür. Boyama işlemi sırasında yapılan küçük hatalar istenen sonucun alınmasının önüne geçebilir. Boya yaparak ahşap mobilyaları yenilemek isterken daha kötü sonuçlar alınabiliyor. Aynı zamanda hiç istenmese de mobilyaları değiştirmek ve yüksek maliyetler ile karşılaşmak gibi sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu şekilde yüksek maliyetli sonuçlar ile karşılaşmamak adına ahşap mobilya boyama yapmaya başlamadan önce en çok yapılan hatalar nelerdir öğrenmeniz yararlı olabilir. Bu hataları öğrendikten sonra hatasız şekilde boyama yapabilirsiniz.
03-07-2024
Dakika
Ahşap Boyama Hataları Nelerdir ve Nasıl Önlenir?

Ahşap Boyama Yaparken Yapılan Hatalar

Eskiyen mobilyaları değiştirerek yüksek maliyetler ile karşılaşmak yerine boya yapabilir ve yenileyebilirsiniz. Ahşap mobilyalarınızı, kapılarınızı, mutfak dolaplarınızı boyayarak evinizin dekorasyonuna yeni bir hava katabilirsiniz. Kendinden vernikli ahşap boyası kullanarak ayrıca boya sonrasında vernik uygulamadan da istediğiniz mükemmel sonuçları alabilirsiniz. Ahşap mobilya ve kapılarınızı kendiniz boyayarak yenilemeye karar verdiğinizde şu hataları yapmamaya dikkat etmelisiniz:

       Yüzeyi temizlememek: Boya yapılacak yüzeyin toz, kir, yağ ve deterjan kalıntılarından tamamen arındırılmış olması gerekir. Yüzeyde bulunan toz, yağ ve deterjan kalıntıları temizlenmediği takdirde boya tutmayabilir ve istenen pürüzsüzlük ortaya çıkmaz. Boyanın istediğiniz şekilde tutması ve pürüzsüz görünmesi için sirke ile temizleyebilirsiniz.

       Gerekli tamiratları yapmamak: Ahşap yüzeylerde darbelerden kaynaklı olarak çatlaklar, delikler olabilir. Bu çatlak ve deliklerin tamiratlarının yapılması gerekir. Tamiratları uygun macunla yapabilir ve yüzeyi boyaya hazırlayabilirsiniz.

       Yüzey için uygun boyanın seçilmemesi: Ahşap mobilyaların boyanmasında 

farklı özellikte boyalar kullanılır. Ahşap boyama için uygun boyayı seçmelisiniz. Bu şekilde alacağınız sonuçtan memnun olabilirsiniz.

       Eksik malzeme kullanmak: Ahşap boyama malzemeleri boya öncesinde tam olarak alınmalıdır. Bunlar arasında zımparalama işlemi gereken yüzeyler için zımpara, fırça, rulo, macun ve elbette boya bulunur. Malzemeleriniz tam olduğunda uygulamayı başarı ile gerçekleştirebilirsiniz.

       Boya katları arasında yeterince beklememek: Ahşap mobilyaların boyanması sırasında ikinci katın uygulanması gerekebilir. İkinci kat boya yapılması gerektiğinde mutlaka ilk katın kuruması için yeterince beklenmesi gerekir. Beklenmediği durumlarda boyadan istenen sonuç alınamaz.

ahşap boyama hataları

Ahşap Boyama Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ahşap mobilya boyası profesyonel boyacılar dışında amatörler tarafından da uygulanabilir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte sprey ahşap boyası gibi kullanılması pratik boyalar üretiliyor. Aynı zamanda hobi ürünleri olan ahşap bibloları da boyamak mümkün olur. Su bazlı ahşap boyası çevreye duyarlı olarak üretilir. Bu sayede kapalı alanlarda boya yapılabilir. Ahşap boyama yaparken şu noktalara dikkat ederek boyadan istediğiniz sonuçları alabilirsiniz:

       Yüzeyi temizleyin; kirden tozdan, yağdan arındırın.

       Boyayı doğru malzemeler ile uygulayın.

       Boya üzerinde yer alan kullanma talimatlarına uyun.

       İkinci kat boyayı ilk katın kurumasından sonra uygulayın.

       Boya tam olarak kurumadan ahşap mobilyayı kullanmayın.

Ahşap kapı boyası ile evinizde bulunan kapıların rengini değiştirebilirsiniz. Böylece dekorasyonu uygun maliyetler ile yenileyebilirsiniz. Vernikli ahşap boyası kullanmayı tercih ettiğiniz takdirde boyanın üzerine ayrıca vernik uygulamanıza gerek kalmaz. Boyanın içinde bulunan vernik ile istediğiniz mat, yarı mat ya da parlak görünümü elde edebilirsiniz. Ahşap mobilyalarınızı, kapılarınızı, mutfak dolaplarınızı, hobi ürünlerini boyayarak keyifli zamanlar geçirebilirsiniz. Belirttiğimiz noktalara dikkat ederek estetik ve yeni görünmelerini sağlayabilirsiniz.

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.