Astar Boya Nedir? Astar Boya Nasıl Yapılır?

Adından da anlaşıldığı gibi astar boya, boyanın altına yapılan işlemdir. Son kat boyanın daha pürüzsüz ve güzel görünmesi amacını taşır.
19-01-2024
Dakika
Astar Boya Nedir? Astar Boya Nasıl Yapılır?

Duvarlarda görülen boyanın her zaman son kat olduğunun bilinmesi gerekir. Duvarın öncelikle yapılacak son kat boyama için hazırlanması gerekir.

İnşaat sırasında duvarlarda küçük pürüzler oluşabilir. Daha önce astar yapılmış ve boyanmış olsa da zaman içinde hatalı kullanımdan kaynaklı olarak da duvarlarda pürüzler oluşabilir. Son kat boyama işlemi yapılmadan önce bu pürüzlerin giderilmesi önemlidir. Duvar astar boyası yapılmadan son kat boyanın yapılması halinde ise pürüzler dikkat çeker ve istenen görsellik sağlanamaz. Duvardaki pürüzlerin giderilmesinin yanı sıra ayrıca su ve ısı için yalıtımın yapılmasında da astar boyanın büyük önemi bulunur. 

Astar Boya Nedir?

Astar boyanın ne olduğunun incelemesinde dikkat çeken nokta bu işlemin boyanın aşamalarından birisi olduğudur. Bu aşama gerçekleştirilmeden mükemmel bir sonuca ulaşmanız mümkün olmaz. Bütün boyanın tüm yüzeye eşit dağılması ve pürüzsüz görünmesi için astarın önceden yapılması gerekir. Boya sonrasında yüzeyde nem, küf gibi istenmeyen görünümlerin oluşmaması için astarın önceden yapılması gerekir.

İç cephe astar ile dış cephe astarı farklıdır ve bundan kaynaklı olarak mutlaka alırken hangi yüzey için aldığınızı belirtmeniz gerekir. Astarın normal boyadan en önemli farkı daha yoğun olmasıdır. Bu şekilde yüzeyde olan pürüzleri kapatır ve eşitlenmesini sağlar ayrıca boyanın yüzeye tam olarak yapışması da astar boyayla mümkün olur.

astar boya nasıl yapılır

Astar Boya Ne İşe Yarar?

Astar boyanın ne olduğu kadar ne amaçla kullanıldığı da merak edilen konular arasında yer alır. Astar boyanın sunduğu avantajların oldukça fazla olmasıyla birlikte sadece bina iç ve dış duvarlarına olduğu gibi aynı zamanda metal yüzeylere de yapılması mümkündür. Bütün yüzeylerde boya öncesinde astarın yapılması gerekir. Astarın yapılmasıyla birlikte şu avantajlardan yararlanabilirsiniz:

       Yüzeyde bulunan çatlak, pürüz gibi yüzeyin pürüzsüz görünümünü bozan olumsuzlukların ortadan kalkmasını sağlar.

       Boyanın daha iyi yüzeye yapışmasında etkilidir.

       Isı, nem, su gibi etkenler açısından yalıtım sağlar.

Astar Boya Nasıl Yapılır?

Astar boyanın ilk boyama işleminden önce olduğu gibi boyanın yenilenmesi sırasında da yapılması gerekebilir. Özellikle boyanın değiştirilmesi sırasında yapılması gerekir. Geçiş astarı ilk boyanın üzerine farklı bir malzemeden boya yapılacak olması halinde kullanılabilir. Bu şekilde boyanın cinsinin farklı olmasından kaynaklı yapışmama ve tutmama sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Astar boyayı almanın ardından kutusunun üzerinde yazan miktarda sulandırılması gerekir.

Astarı da tıpkı boya gibi fırça ile sürerek uygulayabilirsiniz. Akrilik astar renk geçişlerinde kullanılır ve rengin tam istenen tonda elde edilmesi mümkün olur. Astar boya profesyonel boyacılar tarafından olduğu gibi amatör olarak sizin de evinizde yapacağınız boya ve boya tamiratlarında pratik olarak yapabileceğiniz işlemler arasında yer alır. Astar boyanın koyu kıvamlı yapısı vardır ve yapılmasının ardından zımparalanarak pürüzlerin giderilmesi gerekir.

Astardan Sonra Boya Ne Zaman Yapılır?

Boya öncesi astar yapılmasının ardından son kat boyama işleminin yapılması için belli bir süre beklenmesi gerekir. Astar boyanın da sıvı olduğu bilinmeli ve kuruması için astarın bulunduğu kutunun üzerinde yazan süre kadar beklenmesi gerekir. Ürünlerde süre farkı olabilmekle birlikte ortalama olarak 24 saat geçmesi gerekir.

Astarın tek kat yapılmasının yeterli olmadığı durumlar olabilir. Bu durumda ilk kat astarın yapılmasının ardından ikinci katı dört saat sonra yapmak gerekir. Solvent bazlı boyalarda ise kuruması için 24 saat beklenmesi gerekir. Sıcaklığın düşük olduğu ve nemin yüksek olduğu ortamlarda bu sürenin biraz daha uzadığı görülebilir. Son kat boyadan istenen verimin alınması da astarın tam olarak kurumasına bağlıdır.

İhtiyacınıza uygun astar boya çeşitlerini Polisan’da bulabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.